duminică, 24 ianuarie 2010

Economie subterana.

Tot se discuta de ceva timp de solutiile pentru a aduce la suprafata economia neagra.
Avem propuneri peste propuneri, solutii "surupacene" care sunt pe placul pensionarilor si vladestilor, insa nimeni nu doreste sa repuna pe tapet SINGURA solutie care "inchide circuitul" cheltuielilor si aduce cu forcepsul economia neagra la suprafata, fara a fi nevoie nici macar de cheltuieli suplimentare in zona finantelor.
Aceasta solutie se numeste "impozitul pe venitul global" sau mai complet "impozitul pe -profitul- (venituri-cheltuieli) personale".
Dar nu realizat romaneste ca acum 7-8 ani in care singura masura era adunarea si impozitarea veniturilor ci completat cu scaderea integrala a cheltuielilor. Atunci orice om ar cere bon/chitanta/factura de la comerciant (inclusiv din piate, talciocuri, etc) pentru a-si deduce cheltuielile.
Si pentru a realiza o solutie functionala, aceast impozit ar trebui calculat si virat lunar, astfel incat sa se micsoreze riscul pierderii documentelor sau romanizarii taxelor. Peste toate putem implementa (nici macar realiza pentru ca sistemul de gestiune a fost deja realizat si platit de catre finante) un sistem informatic online de gestine a impozitului fiecarui cetatean al Romaniei.
Exista doua tipuri de entitati care echilibreaza sistemul astfel incat acesta sa functioneze bine, comerciantii si cumparatorii. Iar in momentul in care ai deja "check sum-ul" deja acest sistem are putine sanse de a fi fentat.
Poate decat daca-l implementam asa cum suntem noi obisnuiti.. romaneste ca doar suntem in Romania.

Niciun comentariu: