vineri, 25 ianuarie 2008

Ce credeti ca se va intampla in 2008 pe piata imobiliara?

Pe ce pariati?
Scadere sau crestere a preturilor?

Motive de crestere.
1. Dezechilibru cerere-oferta.
Oare? Anul trecut s-au vandut in tot Bucurestiul 7.000 apartamente (vechi si noi). Anul asta se livreaza minim 15.000 locuinte noi.
2. A crescut puterea de cumparare.
Oare? Cu o diferenta de curs de la 3.1 RON/Euro la 3.8 RON/Euro inseamna o pierdere neta a valorii de cumparare in RON cu aproape 25%. Plus ceva inflatie. Cresterea salariilor (in special la stat si la pensionari) nu acopera aceste pierderi (sau nu la foarte multi)
3. Intrari de bani de afara
Oare? Mai mult ca alta data? Nu cred.. Am cam terminat ce aveam de vandut (Petrom, BCR, Romtelecom, Sidex..etc). Capsunarii incep sa se obisnuiasaca cu viata in strainatate.. si au planuri de ramanere pe acolo.. si nu cred ca mai trimit ca altadata bani in tara. Bani Europeni...? Poate.. daca avem proiecte.

Motive de scaderea pretului.
Cele de la crestere...:) +
Daca un developer spune acuma ca s-au ocupat toate apartamentele dintr-un proiect este adevarat. Insa de fapt au cumparat tot "investitorii" (speculatorii) cate 5-10-50 bucati (cu 2.000 - 10.000 Euro / buc), sperand ca la livrarea proiectului o sa revanda rezervarile cu muuult mai multi bani.
Cei care efectiv se muta intr-un nou proiect sunt putini.

Ideea e ca la o cadere a pietei cu 10% incepe dansul. Cei cu rezervari o sa dispara (nu o sa mai onoreze nici o rezervare), cei din apartamentele vechi o sa inceapa sa scoata la vanzare (ca sa nu piarda prea mult fata de acum) iar piata o sa mearga frumos in jos.
Ceva semne de disperare au inceput sa apara:
1. Speculatorii pun presiune pe developeri sa revanda apartamentele. Adica proiecte ocupate 100% sunt marketate in continuare (vezi standuri in mall-uri cu proiecte construite si vandute deja de 1 an).
2. Sunt proiecte construite 100% si nu au clienti. Reclame "Platesti azi --- te muti maine").
3. Iesirile speculatorilor straini din piata (de fapt de aici vine si o parte din presiunea pe curs). Doar criza financiara americana ar fi trebuit sa faca ca leul sa creasca fata de dolar si sa ramana la o paritate constanta fata de Euro. Insa leul scade atat fata de dolar cat si de euro.
4. Am auzit pentru prima data la un post de televiziune "Preturile la apartamente e posibil sa scada... si chiar pana la 50% - Antena 1). Iar asta inseamna ca au inceput sa gandeasca si altii.
5. Nici un fond de investitii nu mai recomanda "Imobiliare Romania" ca pana acum.

Daca piata reuseste sa prinda o marja de 5-10% reducere urmeaza colapsul.

- Bancile o sa ceara reintregirea garantiilor pe creditele ipotecare-imobiliare si de nevoi personale cu garantie. Asta va face ca toti care au credite garantate ipotecar sa fie obligati sa mai vina ori cu o alta garantie ori cu cash.
- O sa se mareasca oferta de vanzare si pe apartamente vechi (cei care au asteptat cresterea cat mai mult a pretului o sa scoata la vanzare pentru a nu pierde)

Toate aceste lucruri corelate... e posibil sa aiba un efect foarte puternic pe preturi.

Sa fie un scenariu corect sau nu...?:)

2 comentarii:

Anonim spunea...

de unde stii ca s-au vandut in Bucuresti in 2007 doar 7000 apartamente?

mariussun spunea...

Statistici oficiale raportate de notariatele din Bucuresti. Datele sunt si la agentiile imobiliare cat si la presa.. insa nu prea se dau in piata.
Pana acum in presa am mai vazut cate ceva in Capital.