marți, 8 ianuarie 2008

Ce anunta anul nou pe piata de credite?

Cu toate informatiile descurajante din partea BNR (cresterea dobanzii de referinta), bancile au inceput anul cu reduceri.

Prima veste ne-a venit pe 3 ianuarie, scaderi de dobanzi si comisioane la CEC. Au urmat imediat AlphaBank si Banca Romaneasca, vorbind de banci care erau deja in primele locuri pentru creditele de nevoi personale.

Surpriza, sau poate nu, a venit de la BancPost. Dupa ce au inghetat aproape 6 luni pe ultimile locuri in ceea ce priveste costurile, inceputul anului i-a facut si pe ei sa scada putin dobanzile.

Problemele apar insa atunci cand bancile scad costurile doar pentru credite noi si le majoreaza la cele vechi. Pe scurt aplici la un credit acum si te trezesti dupa 6 luni ca dobanda iti creste, cu toata ca daca ai lua din nou acelasi credit, ai avea conditiile initiale. Reprezentativ pentru acest tip de finantator este Unicredit. Produsele sunt foarte bune comparativ cu ceilalti finantatori, insa la un moment dat se poate intampla sa te trezesti ca intre timp ratele cresc, cu toate ca acelasi produs (cosmetizat si poate cu alt nume) il poti lua la costurile mai mici daca aplici din nou.

Mai asteptam reactii cu privire la costurile creditelor la inceput de an, insa tendinta este destul de puternica spre scadere. Poate e doar efervescenta inceputului de an sau reactia la ultimile doua luni din 2007 cand atat volumul creditarii cat si numarul de credite nu a fost cel scontat de banci.

Ramane sa vedem ce se intampla in piata imobiliara, care poate sa influenteze foarte tare creditul ipotecar in acest an. 2008 se anunta cu o oferta de volum foarte mare comparativ cu ce am avut pana acum si stim cu totii ca principalul motiv de crestere al preturilor a fost oferta foarte mica.

Una peste alta, va doresc tuturor un an bun si atentie la ce contractati, indiferent ca vorbim de credite, locuinte sau orice alt produs de importanta mare. Iar daca aveti nevoie de comparatii nu uitati de ZoomIT..:)

Niciun comentariu: