luni, 22 decembrie 2008

Citibank - Pasaport European

Prima banca inregistrata in Romania care spune PA - BNR-ului.
Comunicat de presa ok, alegerea timing-ului OK, pentru a nu face mare valva si incepand din ianuarie CITIBANK Romania va opera sub numele de Citibank Europe plc, inregistrata in Irlanda.
Pe langa partea juridica, de fapt in spatele acestei modificari sunt sanse mari sa se afle restrictiile la creditare impuse de BNR.
Astfel Citibank va putea acorda credite conform legislatiei din Irlanda si nu celei din Romania. Deasemenea depozitele sunt reglementate tot de legea Irlandeza.

Pe langa Citibank mai exista doua banci in Romania care functioneaza pe acelasi principiu, iar daca normele BNR nu se relaxeaza e posibil sa mai vedem si alte banci recurgand la aceiasi politica de functionare in Romania.

BNR urmareste in principal o strategie de prevenire a derapajelor din zona bancara, reusind prin impunerea unor conditii dure comparativ cu ceea ce gasim in Europa sa creasca o piata financiar-bancara sanatoasa in Romania.
Insa, pe da alta parte si bancile au interesele lor care nu intotdeauna sunt aceleasi ca ale BNR-ului. Banci nou nationalizate doresc o crestere cat mai mare a cotei de piata si atragerea clientilor prin orice mijloace care nu prea se impaca cu prudentialitatea impusa de BNR.

Problema este, mai ales in Romania ca obtinerea unui credit este conditionata mai mult de numarul de acte si procedurile complicate in obtinerea acestuia decat in costuri. Iar o banca care lucreaza pe pasaport european are un avantaj tocmai in acest punct, usurinta in acordarea unui credit facand sa treaca pe locul 2 conditiile efective ale acelui credit.
Si e posibil sa asistam la castigarea de catre aceste banci a cotelor de piata, fara ca bancile romanesti sa poata reactiona cu aceiasi moneda.

Astfel BNR se vede intr-o situatie nu tocmai usoara si va trebui sa impace si bancile inregistrate in Romania si sincer cred ca va fi destul de dificil sa gaseasca o situatie de echilibru.

Niciun comentariu: