luni, 8 decembrie 2008

Piata financiar-bancara romaneasca la inceput de decembrie:

Inceputul lui decembrie cade sub auspiciul alegerilor parlamentare, intr-un sistem electoral complet nou, cu o puternica tenta uninominala, dar cu rezultate generate de votul pe lista. Pana la dezmeticirea noului parlament, partidele inca nu-si gasesc echilibrul de forte, iar in momentul in care scriem aceste randuri, nu exista inca sigur o formula de guvernare certa. Pe zona bancara, apele s-au linistit sau chiar au inghetat, nimeni nefacand nici o miscare spectaculoasa. Criza de lichiditati reuseste din cand in cand sa rupa monotonia pietei si sa reaminteasca romanilor ca bancile inca exista si nu-i lasa in pace.


Banca Comerciala Romana a modificat chiar astazi (8 decembrie 2008) dobanda la euro pentru depozitele pe doua luni, clasandu-se la acesata categorie pe locul 1. Pentru lei, pe locul 1 la depozitele pe doua luni se gaseste AlphaBank cu 13%, urmata de Banca Romaneasca cu 12.75%. Pentru o luna se lupta pentru economiile populatiei RIB-ul, GarantiBank si AlphaBank, toate cu 13%.


Performerul pentru depozitele pe 12 luni este LibraBank.


Un produs nou, la care stindardul era purtat de ING Bank, cardul de economii cu dobanda mare la disponibilitati a fost atacat de LibraBank si AlphaBank care ofera dobanzi de 12,25%. Acest lucru a facut ca ING sa cada pe locul 3, cu toate ca exista o promotie pentru dobanzi de 12%, pentru cei care depun banii pana pe 31 decembrie. „Probabil cea mai buna dobanda din piata”, sloganul care insoteste mesajele ING Bank ramane la stadiul clar de „probabil”. Insa felicitari oricum pentru un produs revolutionar pe piata din Romania, care a facut ca multe persoane fizice sa devina clienti ING Bank.


Asteptam reactiile celorlalti jucatori cu pretentii din piata bancara pentru acest tip de produs.


Despre credite.. numai de bine. Momentan e greu de raspuns la intrebarea „De unde pot obtine cel mai bun credit?”, cu toata ca produsele exista, este destul de greu de accesat.


In zona de leasing, inca nu se stie exact directia de urmat. Nici o societate nu comunica mare lucru, majoritatea incercand sa-si conserve cifrele bune de la inceputul anului. E posibil ca sarbatorile sa prinda societatile de leasing intr-o dulce amorteala, urmand ca din ianuarie sa se definitiveze strategia pentru 2009.


Incepe dezmorteala pe zona de asigurari, in special cea de Raspundere Civila Auto. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a interzis EuroAsig si mai nou Unita, si in plus a limitat castigul brokerilor pentru activitatea de incheiere RCA.


Inca preturile nu sunt definitive, urmand ca cele afistate pe site-urile diverselor companii sa aiba modificari pana la sfarsitul anului. Asteptam sa vedem noul clasament in functie de pretul RCA-urilor si noile campanii de marketing ale firmelor de asigurari.

Niciun comentariu: