miercuri, 11 februarie 2009

Modificari de dobanzi la Banci - 11 feb 2009

As dori sa incep o serie zilnica, in cazul in care se modifica dobanzile la banci sau la leasing. Poate si pentru produsele de asigurari, in functie de informatiile avute.

Nu as fi inceput aceasta serie, daca nu aparea prima banca din Romania care a scazut dobanzile la credite in acest an.
Da.. e prima floare.. da.. aveau oricum dobanzi foarte mari pana acuma.. da nu se intampla nimic in clasamentul creditelor de pe TrendLine, poate doar un salt de cateva locuri.

Insa le reduce..si acest lucru poate ne da un semn de normalizare a bancilor, la inceput de criza economica in Romania.
Ultimul regulament al BNR obliga bancile sa raporteze modificarile de dobanzi la indicatori externi, cunoscuti, si nu mai permite evolutii "variabile" la placul fiecarei banci. Acest lucru a facut ca TOATE bancile sa fie speriate si sa creasca dobanzile chiar fata de decembrie (un alt salt cauzat mai mult de criza financiara internationala).

Ei respectiva banca este Piraeus Bank Romania.. Reducerile nu sunt mari, la creditele cu garantie ipotecare/imobiliare scazand cu 0.7% la EURO si 4% la RON.
Mai mari au fost scaderile la creditele de nevoi personale in Ron, insa nici aici saltul in clasamentul costurilor totale nu a fost foarte mare.

Dobanzile la depozite pastreaza trend-ul pietei. Interesanta aparitia depozitului cu plata dobanzii la constituire. Pare a fi noul trend in lipsa de alte idei..:).

O alta banca care nu a modificat dobanzile la creditele imo/ipo este Banca Romaneasca. Din pacate la creditele de nevoi personale a crescut cu peste 2 puncte la dobanda.

Niciun comentariu: